Lääkekaapin vastuullinen syyssiivous

Lääkekaapin vastuullinen syyssiivous

Syksyllä pestään ikkunoita ja tomutetaan mattoja, mutta miten on lääkekaapin laita? Kun siivousinto iskee, käy läpi kotona olevat lääkkeet ja lajittele joukosta pois vanhentuneet ja käyttämättömät lääkkeet ja tuo ne apteekkiin hävitettäväksi.

Joskus käy niin, että lääkärin määräämä lääke ei sovi ja vajaat pakkaukset jäävät lääkekaapin täytteeksi. Sitten on lääkkeitä – kuten allergialääkkeet – joita tarvitsee vain kausiluontoisesti, ja edellisen sesongin lääkkeet ovat voineet vanhentua ennen kuin niitä taas tarvitsee.

Käyttämättä jääneiden ja vanhentuneiden lääkkeiden ainoa oikea hävitystapa on palauttaa ne maksutta apteekkiin. Sieltä ne kuljetetaan poltettavaksi muiden vaarallisiksi luokiteltujen jätteiden tapaan. Voit vähentää lääkejätteen määrää ostamalla lääkkeet sopivissa erissä ja aloittamalla uuden lääkehoidon aina pienellä kokeilupakkauksella.

Viisi vinkkiä lääkejätteen hävittämiseen

Farmaseutit ja proviisorit neuvovat aina lääkkeiden käytössä, mutta myös käyttämättömien lääkkeiden lajitteluun ja hävittämiseen liittyvissä kysymyksissä. Näitä lääkkeiden lajitteluun liittyviä asioita kysytään Yliopiston Apteekin asiantuntijoilta eniten.

1. Minne lääkejätteet palautetaan?
Lääkkeet eivät koskaan kuulu sekajäteastiaan eikä niitä saa huuhtoa viemäriin. Tuo lääkejätteesi apteekin keräysastiaan. Joskus myös lääkkeen annosteluväline tulee palauttaa apteekkiin. Tämä mainitaan lääkepakkauksen ohjeessa.

2. Pitääkö lääkkeet erotella pakkauksista?
Ei tarvitse. Voit tuoda tabletit, kapselit ja jauhomaiset lääkejätteet purkamattomina esimerkiksi muovipussissa apteekkiin.

3. Mitä teen vanhentuneille voiteille, nestemäisille lääkkeille sekä lääkelaastareille?
Palauta ne apteekin keräysjäteastiaan omissa pakkauksissaan. Taita käytetyn lääkelaastarin liimapinnat vastakkain ja palauta laastari sen omassa suojakääreessä tai pienessä muovipussissa.
4. Mitä ei saa laittaa apteekin keräysastiaan?
Ruiskut, neulat, elohopeakuumemittarit sekä jodia sisältävät lääkkeet lajitellaan erikseen omiin pusseihinsa ja palautetaan apteekin henkilökunnalle. Neulat tulee palauttaa neulaosa suojattuna.

5. Minne voin palauttaa verenpainemittarin tai muun elektronisen apuvälineen?
Laitteet, jotka tarvitsevat sähkövirtaa tai sähkömagneettista kenttää toimiakseen luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi, eli SER-jätteeksi. SER-jätettä ottavat vastaan kierrätyskeskukset ja -autot sekä Sortti-asemat. Myös sähkölaitteita myyvät liikkeet ja tavaratalot vastaanottavat yksittäisiä pieniä sähkölaitteita (alle 25 cm) ilman uuden laitteen ostovelvoitetta.

Tervetuloa Yliopiston Apteekkiin – neuvomme mielellämme lääkkeiden käytöstä ja yhteisvaikutuksista sekä huolehdimme mahdollisesta lääkejätteestä puolestasi!

 

Katariina Lehtinen,
proviisori, tietopalvelupäällikkö
Yliopiston Apteekki

About the Author