Yhteistyö ja vuoropuhelu saavat aikaan muutosta

Joskus isot myllerrykset lähtevät liikkeelle pienestä kipinästä. Kaksi vuotta sitten tämä kipinä syntyi twiitin muodossa. Itämeressä olevista lääkejäämistä huolestunut kansalainen lähestyi viestintätoimistoja Twitterissä – olisiko aika tarttua toimeen ja viedä eteenpäin viestiä Itämeren tilan parantamiseksi?

Me vastasimme haasteeseen, koska huoli oli täysin aiheellinen. Tietoisuutta on lisättävä siitä, miten toimintamme rasittaa yhteistä sisämertamme. Keräsimme yhdessä John Nurmisen Säätiön kanssa kokoon ryhmän yrityksiä, organisaatioita ja asiantuntijoita, joita yhdisti yhteinen ymmärrys, suunta ja tavoite sekä tahto toimia.

Vaikuttavaa viestintää ja ympäristönsuojelua yhdistää sama perussääntö; ajattele globaalisti ja toimi paikallisesti. Itämeren suojelussa on kyse siitä, miten jokainen meistä voi omilla arkisilla toimillaan vaikuttaa tilanteeseen.

Liian usein vanhojen lääkepurkkien tai yskänlääkepullojen sisällöt heitetään ikävien flunssamuistojen mukana lavuaarista tai vessanpöntöstä alas. Sieltä ne jatkavat kuitenkin putkistoja pitkin matkaansa ja päätyvät lopulta Itämereen ja vesistöihin. Nämä näkymättömät lääkeaineet alkavat pikkuhiljaa vaikuttaa ympäristöön, eliöihin ja ihmisiin. Ratkaisu tälle on helppo – kun viet vanhat lääkkeet apteekkiin, ne hävitetään siellä oikeaoppisesti.

Mikä on viestintätoimiston rooli Itämereen liittyvässä kampanjassa? Viestimällä puhuttelevalla tavalla Itämeren tilasta ja lääkkeiden oikeaoppisesta hävittämisestä voimme osaltamme toimia vesistöjemme parhaaksi.

Rakensimme yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa Lääkkeetön Itämeri -kampanjan, jonka tavoitteena on kannustaa ihmisiä viemään lääkejätteensä apteekkiin sen sijaan, että ne heitettäisiin roskikseen tai viemäriin. Vuoden 2018 kampanja oli menestys, joka eteni mieletöntä vauhtia somessa. Samalla se oli esimerkki siitä, miten yhteistyöllä, vuoropuhelulla ja yhteisellä tavoitteella voidaan saada aikaan muutoksen alku.

Itämerta ei kuitenkaan pelasteta vuodessa, ja yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa päätimme, ettei työmme ole vielä valmis. Lääkkeetön Itämeri 2019 toimii suorana jatkumona sille, mihin viime vuonna jäätiin. Kampanjan suojelijana toimii John Nurmisen säätiö.

Lääkkeet eivät ole ainoa uhka Itämerelle – myös asutus, jätevedet, liikenne ja maatalous rasittavat matalaa, vähävetistä ja suljettua merialuetta. Lääkkeetön Itämeri -kampanja on kuitenkin hyvä muistutus siitä, miten yritykset voivat toimia suunnannäyttäjinä yhteiskunnallisessa keskustelussa ja ohjata ihmisiä vastuullisempaan toimintaan arjessaan. Pidetään yhdessä huolta Itämerestä – ja viedään vanhat lääkkeet apteekkiin.

Annikka Koivu
Johtaja, terveysviestintä ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Cocomms

 

About the Author