Twiitistä toimintaan Itämeren puolesta

Sinilevän rehevöittämät rannat, entistä sameampi ja yhä useammin uimakelvoton vesi – muutoksia, joita olen vuosien aikana havainnut mökkeillessäni Itämeren rannalla. Yksi Itämerta rasittavista tekijöistä on näkymätön – mereen päätyvät lääkeaineet eivät ajaudu rannoille tai kasaannu lautoiksi huomiota herättämään. Jouduttuaan viemäriverkoston kautta vesistöihin, ne ovat näkymättömissä, mutta hajoavat luonnossa huonosti ja ovat tästä syystä erityisen haitallisia. Poissa silmistä ei saa olla poissa mielestä.

Idean Lääkkeetön Itämeri -kampanjaan saimme meille suunnatusta twiitistä. Se, että viestintätoimistona lähdimme toteuttamaan kampanjaa, oli selvää: voimme tehdä oman osuutemme ympäristön hyväksi lisäämällä ihmisten tietoisuutta oman toimintansa konkreettisista seurauksista luontoon. Kampanja on levinnyt mieletöntä vauhtia some-kanavissa ja apteekeissa. Näyttää siltä, että meillä on yhteinen ymmärrys, suunta ja tavoite.

Isojen asioiden edessä on tärkeää, että mietimme oman toimintamme vaikuttavuutta suuressa kokonaisuudessa ja ymmärrämme, että jokaisen toimilla on merkitystä. Nyt, kun puhumme Itämeren tilan parantamisesta, on kyse lopulta siitä, miten itse toimimme ja autamme muita onnistumaan siinä, mitä pidämme yhdessä tärkeänä. Enemmistö mereen päätyvistä haitallisista aineista on edelleen peräisin kotitalouksista, joten joka kodin pöntöllä on mutkan kautta yhteys Itämereen tai muihin vesistöihimme. Helpoin tapa laittaa kortensa kekoon Itämeren puolesta on se, ettei heitä vessanpönttöön tai viemäriin mitään mikä sinne ei kuulu.

Hyvinvoiva Itämeri on mahdollinen, mutta meidän kaikkien on toimittava joka päivä sen eteen. Yhdessä tehdyn työn tulos on jo nähtävissä Suomenlahden tilan merkittävänä parantumisena. Se ei kuitenkaan vielä riitä, sillä Itämeri ei voi vielä hyvin. Samaa joukkuehenkeä, jota on nähty Suomenlahden eteen tehtävässä työssä, tarvitaan edelleen.

Kun meillä on yhteinen päämäärä, voimme saavuttaa mahdottomaltakin tuntuvia asioita.

Kaija Pohjala
toimitusjohtaja
Cocomms Oy

About the Author